Ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Υπάρχει τουλάχστον μια πτυχή κάθε ατόμου που ξεπερνά την προσπάθεια κατανόησης ή σύλληψής του με έναν μόνο συγκεκριμένο τρόπο. Είτε πρόκειται για επιστήμη, είτε για οτιδήποτε άλλο. Αυτή η υπέρβαση είναι η τελική πηγή της ανθρώπινης ελευθερίας. Η απλή αναγνώριση ότι είμαστε ο καθένας μοναδικός θα μπορούσε επίσης να γίνει κατανοητή βιολογικά. Ως αποτέλεσμα γενετικών διαφορών μεταξύ των ατόμων. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να γίνει πλήρως κατανοητός με μία μόνο μέθοδο γνώσης. Ανεξάρτητα από το πώς βλέπει κανείς την ανθρώπινη ελευθερία. Ξεκινώντας με την υπόθεση αυτή οδηγούμαστε αμείλικτα στο εξής επακόλουθο: κάθε μέθοδος γνώσης έχει τους περιορισμούς της. Εάν δεν επαρκεί καμία μέθοδος, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολλαπλές μέθοδοι. Συμπληρωματικές πληροφορίες πρέπει να λαμβάνονται με πολλαπλές μεθόδους, οδηγώντας σε καλύτερη κατανόηση της ψυχικής ζωής ή της κατάστασης ενός ατόμου.
Μοναδικότητα
Ωστόσο, πολλές μέθοδοι δεν εξαντλούν ποτέ τη μοναδικότητα των ατόμων. Ως εκ τούτου, η σαφήνεια σχετικά με τις μεθόδους είναι απαραίτητη. Κάθε μέθοδος έχει πλεονέκτημα και δύναμη. Συλλαμβάνοντας ορισμένες πτυχές πιο αποτελεσματικά και με ακρίβεια από άλλες μεθόδους· κάθε μέθοδος έχει μειονεκτήματα και αδυναμίες, παραβλέποντας ορισμένες πτυχές. Κάθε μέθοδος ξεκινά με ορισμένες υποθέσεις -με αποτέλεσμα τόσο να ενισχύει την ικανότητά της να συλλάβει ορισμένες πτυχές της πραγματικότητας όσο και να την περιορίζει να συλλάβει άλλες πτυχές. Η μεθοδολογική συνείδηση, λοιπόν, συνίσταται στην αναγνώριση των δυνατοτήτων και των ορίων κάθε μεθόδου και στην εφαρμογή αυτών που ταιριάζουν καλύτερα σε συγκεκριμένες περιστάσεις (ασθένειες, διαγνώσεις, καταστάσεις).
Τζάμι
Αν παρατηρήσουμε ότι η ρίψη μιας πέτρας σπάει το τζάμι στο παράθυρο και ερευνήσουμε ποιοί ρίχνουν τις πέτρες και σπάζουν τα τζάμια στην ουσία θα ερευνούμε την αιτιώδη εξήγηση του ότι οι πέτρες σπάζουν τα τζάμια. Αφ’ ετέρου, αν κάποιος παρατηρήσει ότι ένα συγκεκριμένο άτομο ρίχνει μια πέτρα σε ένα συγκεκριμένο παράθυρο, και θελήσει να μάθει γιατί το άτομο ρίχνει την πέτρα, τότε η γραμμή σκέψης αυτή αποτελεί την προσπάθεια απόδοσης νοήματος και κατανόησης σε ένα γεγονός. Γιάτι άραγε αυτός ο άνθρωπος ρίχνει την πέτρα;
Πλουραλισμός
Αυτός ο Jaspers-ιανός πλουραλισμός συνδέεται στενά με την ιδέα της διάκρισης κατανόησης-εξήγησης. Με τον όρο κατανόηση αναφερόμαστε στο “νόημα” ή στην ψυχολογική διαίσθηση που θα μπορούσε να έχει ένα άτομο για την έννοια μιας ψυχολογικής κατάστασης ή ενός γεγονότος για ένα άλλο άτομο. Με τον όρο εξήγηση αναφερόμαστε στην πιο παραδοσιακή έννοια της αιτιώδους βιωματικής εμπειρίας ή στην παρατηρήσιμη επίδραση ενός γεγονότος ή μιας διαδικασίας σε μια άλλη που θα μπορούσε να ελεγχθεί αντικειμενικά.
Dilthey
Σύμφωνα με τον Dilthey: «Εξηγούμε τη φύση, αλλά νοηματοδοτούμε την ψυχική ζωή». Η ανθρώπινη ψυχολογία αναζητά αναγνώριση των ριζών της σε μια ολιστική τοποθέτηση. Στην κατανόηση προχωρούμε από το πλαίσιο του συνόλου, προκειμένου να καταστήσουμε το μέρος κατανοητό στη βάση του. Όλη η ψυχολογική σκέψη περιέχει το βασικό χαρακτηριστικό που η σύλληψη του συνόλου καθιστά δυνατή και καθορίζει την ερμηνεία του ατόμου.
Μουσική
Υπάρχουν ίσως κάποιοι κοινοί τόποι με τη μουσική. Δε συλλαμβάνουμε απλώς μόνο το παρόν και το παρελθόν μιας μελωδίας, όταν την αισθανόμαστε. Διαμορφώνουμε κι εκτιμούμε και τη συνέχειά της, το μέλλον της μελωδίας· παρόλο που η προσλαμβάνουσα αυτού του μέλλοντος έχει λιγότερο ή περισσότερο απροσδιόριστο χαρακτήρα.
Ψυχοθεραπεία
Η βιολογική και ψυχοκοινωνική θεώρηση της νόσου μπορεί να μας οδηγεί στην λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή και στην ψυχοθεραπεία. Αλλά συνήθως μας διαφεύγει ο προσδιορισμός του πότε και γιατί οι φαρμακευτικές αγωγές δε δρουν, πότε και γιατί οι ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις δε είναι αποτελεσματικές. Καθώς και το πότε μπορεί ή όχι να έχουν ικανοποιητικά από κοινού αποτελέσματα.