Ομαδική Ανάλυση

ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΛΑΡΙΣΑ
ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΛΑΡΙΣΑ
ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ομαδική Ανάλυση, Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία

Η Ομαδική Ανάλυση,και η Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία είναι μια μέθοδος ομαδικής ψυχοθεραπείας. Η ομαδική προσέγγιση γεννήθηκε ίσως από την ανάγκη οικονομικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης ενός μεγάλου αριθμού βετεράνων στρατιωτών με κοινά προβλήματα, αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε μια πολύ ευρύτερη μορφή κατά την οποία τα μέλη λαμβάνουν την ελευθερία να μιλούν για τις εμπειρίες τους – να πουν την ιστορία τους.

Η ανάλυση ομάδας συνδυάζει ψυχαναλυτικές ιδέες με την κατανόηση της κοινωνικής και διαπροσωπικής λειτουργίας. Το ενδιαφέρον, στην ομαδική ανάλυση, στρέφεται στη σχέση μεταξύ του μέλους και της ομάδας, του ατομικού και του κοινωνικού, με αποτέλεσμα την ενίσχυση και των δύο και την καλύτερη ενσωμάτωση του ατόμου στην κοινότητα, στο οικογενειακό και στο κοινωνικό του δίκτυο.

Προσεγγίσεις

Η Ομαδική ανάλυση βασίζεται επίσης σε μια σειρά από άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις:

  • ψυχοθεραπείες θεωρητικών συστημάτων
  • αναπτυξιακή ψυχολογία
  • κοινωνική ψυχολογία.

Η ανάλυση της Ομάδας έχει επίσης εφαρμογές στο οργανωτικό επίπεδο ινστιτούτων, θεσμών και εταιρειών, σε συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και στην εκπαίδευση, τη διδασκαλία και την κατάρτιση. Οι αναλυτές ομάδων εργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλόντων με ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών και προβλημάτων

Ανάλυση της Ομάδας

Η ανάλυση της ομάδας βασίζεται στην άποψη ότι μια βαθιά διαρκής αλλαγή μπορεί να συμβεί μέσα σε μια προσεκτικά σχηματισμένη ομάδα που αντανακλά τους ευρύτερους κοινωνικούς κανόνες. Η ανάλυση ομάδας είναι ένας τρόπος κατανόησης των διαδικασιών της ομάδας σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες ομάδες. Ασχολείται με τη σχέση μεταξύ ενός ατόμου και του δικτύου δραστηριότητας στις πολλές ομάδες που μπορεί να ανήκει.

Μέσα από αυτές τις ομαδικές διαδικασίες μπορούμε να διερευνήσουμε τους τρόπους που σχετίζονται οι δημόσιες και ιδιωτικές πτυχές της ζωής ενός ατόμου και τη διαλεκτική μεταξύ ομαδικής και προσωπικής ανάπτυξης. Τα μέλη των ομάδων υποστηρίζονται, μέσω κοινής εμπειρίας και κοινής εξερεύνησης στο πλαίσιο της ομάδας, στην καλύτερη κατανόηση της κατάστασής τους.

Προβλήματα εμφανίζονται στο επίπεδο της ομαδικής, οργανωτικής ή θεσμικής λειτουργίας και όχι μόνο στον πάσχοντα ως μονάδα, όπως συμβαίνει στα επικρατέστερα ιατρικά μοντέλα. Οι διάφορες δυσκολίες και προβλήματα στο εσωτερικό των θεραπευτικών ομάδων επαναδιατυπώνονται χωρίς εμπόδια. Η ελεύθερη έκφραση και η συνεργασία είναι οι πυλώνες μέσω των οποίων προκύπτουν οι λύσεις μέσα στις θεραπευτικές ομάδες.

Η Ομαδική Ανάλυση βασίζεται στις αρχές που αναπτύχθηκαν από τον S.H. Foulkes στη δεκαετία του 1940 και έχει τις ρίζες της στην ψυχανάλυση και τις κοινωνικές επιστήμες. Είναι μια προσέγγιση που βλέπει την ομάδα ως οργανική οντότητα και στηρίζεται στο ότι ο θεραπευτής παίρνει έναν λιγότερο παρεμβατικό ρόλο, ώστε να γίνει ο συντονιστής της ομάδας (όπως στη μουσική) και όχι ο σκηνοθέτης της. Η ομάδα δε διαθέτει μόνο τη δική της δυναμική οντότητα, αλλά καλείται να λειτουργήσει μέσα σε ένα κοινωνικοπολιτιστικό πλαίσιο που επηρεάζει τις διαδικασίες της.