Wanderlust. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το προσωπικό μας κέντρο βάρους είναι εξατομικευμένο· εδράζεται στην αίσθηση της ατομικότητας του Εαυτού και του βίου. Είναι κοινότοπο και σύνηθες να θεωρούμε ότι ζούμε και είμαστε «κύριοι» της ζωής μας. Κατά μια έννοια αυτό είναι και αλήθινό και αναγκαστικό. Αλλά μπορεί να είναι και ψευδές. Δεν είμαστε πάντα ο «εαυτός μας» ή σε κάποιες συνθήκες αισθανόμαστε ότι «ζούμε τη ζωή κάποιου άλλου».
Κανείς
Κανείς δε μπορεί να πάρει τις αποφάσεις μας, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες μας, να νιώσει τη θλίψη, να αγαπήσει ή να πεθάνει στη θέση μας· κι αντίστροφα. Μπορεί όμως να μπει στην κατάστασή μου, να βοηθήσει να πάρω μια δική μου απόφαση. Μπορεί να μοιραστεί τη στενοχώρια και την ανησυχία μου, να νιώσει στενοχώρια για τη στενοχώρια μου. Αλλά δεν μπορεί να την εξαφανίσει, όσο κι αν θέλει να το κάνει. Το μόνο που μπορεί είναι να αντέξει σιωπηλά, χωρίς να με βαραίνει με το δικό του πόνο. Σε αυτό το μοίρασμα οι άνθρωποι είμαστε μαζί. Κρατώντας ο ένας το «χέρι» του άλλου, καθώς ο καθένας συνεχίζει να στέκεται στα «πόδια» του.
Μοίρασμα
Όταν αυτό το μοίρασμα γίνεται σε βάρος της ανεξάρτητης ύπαρξής μου, το ενδιαφέρον μου και η έγνοια για τον άλλο δε θα είναι γνήσιο. Θα είναι ανώφελο, κι υποταγμένο στον στόχο του «να μπω στα παπούτσια» του άλλου. Αυτό καταστρέφει τη συντροφικότητά μας, μας διαχωρίζει. Είμαστε αναπόφευκτα χωρισμένοι, αλλά η διαφορετικότητά μας δεν χρειάζεται να μας χωρίζει.
Διαχωρισμός
Για να είμαι ο εαυτός μου χρειάζεται να γίνει αποδεκτός αυτός ο διαχωρισμός. Μόνο στην αναγνώριση της διαφορετικότητάς μου είμαι ο εαυτός μου. Ακόμη και εκεί που υπακούω και υποτάσσομαι, είμαι ο εαυτός μου, εφόσον το κάνω από θέση. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο αλλά δεν είναι. Εάν αναγνωρίσω κι αποδεχτώ το «διαφορετικό» μου μπορώ να υποστηρίξω τη συντροφικότητα και το να είμαι μαζί με τον άλλο· να σέβομαι τη διαφορετικότητά του. Εάν φοβάμαι ή δεν γνωρίζω πώς να είμαι ο εαυτός μου σε σχέση με τους άλλους ή εάν δε σέβομαι το διαφορετικό του άλλου, τότε μα΄λλον είμαι καταδικασμένος σε ένα συσσίφιο και βίαιο αποχωρισμό.
Κοινωνικός κόσμος
Οι ψυχές μας και ο κοινωνικός κόσμος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Είτε θεωρήσουμε τον κοινωνικό κόσμο αποτέλεσμα και σύνθεση δυαδικών σχέσεων, είτε σχέσεων της πυρηνικής ή εκτεταμένης οικογένειας, είτε της ευρύτερης κοινότητας, η ψυχή διαμορφώνεται μέσω της εσωτερίκευσης του εξωτερικού κόσμου, ενώ οι «εξωτερικοί κόσμοι» γίνονται αντιληπτοί πάντα μέσα από το φακό του εσωτερικού μας κόσμου, της ψυχής. Αυτή η εστίαση στη δυάδα και την πυρηνική οικογένεια, ωστόσο, δεν είναι πολιτικά ουδέτερη (Botticelli, 2004). Η προσοχή μας στρέφεται μακριά από την ευρύτερη κοινωνία, από τον κοινωνικο-οικονομικό-πολιτικό κόσμο που, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υποκειμενική εμπειρία του εαυτού μας, των αναλυτών και των αναλυόμενων.
Αναστοχασμός
Η ενδοσκόπηση κι ο αναστοχασμός είναι χαρακτηριστικά νοηματοδοτημένης ύπαρξης. Ο χώρος για προβληματισμό ανοίγει δρόμους αυτοαποκάλυψης. Το άνοιγμα του μονοπατιού της επιθυμίας σημαίνει ότι κάποιος ξεκινά ένα δυνητικά ατελείωτο υποκειμενικό ταξίδι. «Wanderlust»: η λαγνεία που περιπλανιέται ή η απόλαυση της περιπλάνησης ή της αναζήτησης (Fink, 1997). Η επιθυμία κι ο πόθος δεν αναζητούν την ικανοποίηση· αλλά τη συνέχεια και προαγωγή της ετερότητας μέσω της σύνδεσης με τον άλλο. Ως τον πιο εξελιγμένο μετασχηματισμό του ανθρώπινου σχετίζεσθαι (Bion 1965, 1970).
Αίσθηση
Βιώνουμε μια αίσθηση εσωτερικής «ευρυχωρίας» στα ταξίδια μας, είτε στα ταξίδια του σώματος είτε στα ταξίδια και τις περιπλανήσεις του νου. Αφορά στην ικανότητα συμβολισμού των συναισθημάτων που γεννιούνται από εξωτερικά ή και εσωτερικά ερεθίσματα. Οι προοπτικές του χρόνου, του χώρου και της κίνησης είναι σχετικές. Η περιπλάνηση είναι ο συνδετικός κρίκος του χώρου και του χρόνου. Ο πλάνητας- flâneur βρίσκει ανακούφιση από το χρόνο. «Μέσω της εμφατικά σχετικής κίνησης» το υπόκείμενο καθίσταται, σύμφωνα με τον Bauman «ανιθαγενές και δυσμενώς εξόριστο». Η περιπλάνηση αποτελεί μέσο εξορίας/αυτοεξορίας κι αποξένωσης.
Cite this page as: Καραμανάβης Γ. Δημήτριος “Wanderlust” in psychiatrylarisa, 30.09.2022, https://psychiatrylarisa.gr/εικόνα/