G-XKBEQQ4X47

Ψυχική Υγεία

Φροντίδα Ψυχικής Υγείας

Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία όταν προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες περιστολής του COVID-19. Η φροντίδα της ψυχικής υγείας ατομικά και κοινοτικά οδηγεί σε πιο έγκυρη και αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία. Επιφέροντας σαφώς λιγότερο κόστος όχι μόνο οικονομικό, αλλά κυρίως ανθρώπινο και κοινωνικό.

Αντίδραση

Οι άνθρωποι, για την ψυχική υγεία, έχουμε ανάγκη την ασφάλεια και τον έλεγχο των καταστάσεων, (ίσως αυτήν την περίοδο νιώθουμε ότι ο σύντροφός μας το έχει ανάγκη περισσότερο από ότι ο μέσος όρος). Όταν αισθανόμαστε ότι χάνουμε τον έλεγχο μάλλον αυξάνεται ως αντίδραση, το συναίσθημα του φόβου. Αντίδραση φυσιολογική και ως βιολογική αντίδραση του οργανισμού μας. Αυτό που έχει σημασία στην τρέχουσα περίοδο είναι ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε σ’ αυτές τις αντιδράσεις.

Συνήθεις αντιδράσεις

• Ανησυχία, άγχος, ένας γενικός φόβος του άγνωστου

• Ανησυχίες και φόβοι σχετικοί με οικονομικά θέματα

• Φόβοι για την υγεία ή την υγεία αγαπημένων

• Αίσθημα ότι «φτάνω στα όριά μου» – γίνομαι ευέξαπτος, γκρινιάρης, απότομος

• «Πεσμένα κέφια» – απελπισία, θλίψη, απάθεια

• Άισθημα απομόνωσης

• Αλληλοσυγκρουόμενες σκέψεις – «να βγω έξω;», να επισκεφθώ τους γονείς μου;»

• Υπαρξιακό άγχος – σκέψεις και συναισθήματα που σχετίζονται με το “ποιο είναι το νόημα   όλων αυτών ή και της ζωής μου”

Ανθεκτικότητα

   Η ψυχική υγεία επιτάσσει ίσως περισσότερο από ποτέ, να φροντίσουμε και ψυχολογικά και πρακτικά τον εαυτό μας. Απαριθμώ παρακάτω συνδέσμους πληροφόρησης και δραστηριοτήτων σε μια προσπάθεια ανάπτυξης της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής στη νέα συνθήκη, που όλοι ελπίζουμε να διαρκέσει το δυνατόν λιγότερο.

Μερικές ιδέες:

Άσκηση στο σπίτι:

Διασκέδαση στο σπίτι

  • Ανοικτή Βιβλιοθήκη
  • Βιβλία της Google, κυρίως στα Αγγλικά 

https://books.google.com

  • Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης Τεχνολογίας Πολιτισμού ΕΚΤ

https://econtent.ekt.gr/el/discovery/library-ekt

  • Ζωολογικός κήπος
http://cincinnatizoo.org/home-safari-resources/?fbclid=IwAR0wAQ5LNIOr5IBFN_fBBCh_u1yxfA_dfBjX-Fno4eqc8EIzMuN7YD1GvhY
  • Philharmonie Berlin (code BERLINPHIL, till 31.03)

https://www.digitalconcerthall.com/en/news

  • Θέατρο Πορεία

https://poreiatheatre.com/blog/article/342/dwrean-19-parastaseis-apo-arxeio-toy-8eatroy-diaforetikh-parastash-ka8e-hmera/

  • Εθνικό Θέατρο

http://www.nt-archive.gr

  • Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν
  • Μουσική

https://www.billboard.com

  • Ραδιόφωνο
https://www.poets-radio.net

https://www.e-radio.gr/?lang=el

  • Εκδόσεις

https://exitirion.wordpress.com

  • Οποιοδήποτε βιβλίο της βιβλιοθήκης μας που μας τραβάει την προσοχή
  • Μουσεία

https://www.travelandleisure.com/attractions/museums-galleries/museums-with-virtual-tours?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=social-share-article&utm_content=20200313&fbclid=IwAR2xoUeaoFSiCYAJuvIqUXeva0ZrZvdl75l7l3ll7p8nlvwbhPiP0iKUQDE

Νέοι τρόποι Κοινωνικής διασύνδεσης που δεν αντιτίθενται στις οδηγίες του ΕΟΔΥ

Κοινωνική Δικτύωση

Παρόλο που η πρόσωπο με πρόσωπο, δια ζώσης επικοινωνία είναι η ιδανική, ένα τηλεφώνημα, με «ζωντανή»-πραγματική φωνή, είναι καλύτερο από ένα μήνυμα κειμένου και μια βιντεοκλήση-videochat είναι καλύτερη από ένα τηλεφώνημα. Η κοινωνική δικτύωση μέσω τεχνολογίας είναι πολύτιμο μέσο προκειμένου να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της μοναξιάς, της απομόνωσης και της απαραίτητης κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ειδικά για αυτούς που νοσούν.

Επικοινωνία

Αυτά που λέγονται κατά την επικοινωνία έχουν σημασία. Εάν αισθανόμαστε ανήσυχοι, στεναχωρημένοι, αναστατωμένοι έχει σημασία να μιλήσουμε γι’ αυτό. Μπορεί να βοηθήσει ή μπορεί να μη βοηθήσει, άμεσα και πρακτικά μπορεί να μη γίνει κάτι. Σίγουρα όμως θα βοηθήσει στο να μην αισθανόμαστε μόνοι.

Επαφή

Η φυσική ανθρώπινη επαφή (αγκαλιά, χάδι) είναι ζωτικής σημασίας. Σ’ αυτούς που δεν μπορούν να έχουν ανθρώπινη  επαφή, θα ήταν χρήσιμη η επαφή με κάποιο κατοικίδιο. Μέχρι τη στιγμή που γράφω το παρόν δεν υπάρχουν οδηγίες για το αντίθετο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πανδημία

Αυτή η πανδημία ίσως δεν τελειώσει σύντομα. Η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει, πριν γίνει καλύτερη. Οι αρνητικές επιπτώσεις της κοινωνικής αποστασιοποίησης και απομόνωσης θα μεταβληθούν και θα εξελιχθούν. Αυτό που αισθανόμαστε ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε σήμερα ίσως δεν είναι διαχειρίσιμο αύριο. (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14792779343000004).

Ψυχίατροι

Ως ψυχίατροι, ανησυχούμε ότι η έλλειψη κοινωνικών σχέσεων, το αυξημένο άγχος, η διαταραχή της καθημερινότητας και οι απώλειες του τρόπου διαβίωσης, υλικές και συναισθηματικές, θα οδηγήσουν ανθρώπους στην ψυχική νόσο, με επιπτώσεις που μάλλον θα τους απασχολούν και στο μέλλον. Μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, αλλά δεν υπάρχουν μελέτες, με τον τρόπο που η επιστήμη μελετάει σήμερα τα φαινόμενα, που να μας επιτρέπουν ασφαλή πρόβλεψη για την επίπτωση στην ψυχική υγεία. Φαίνεται ότι αντιμετωπίζουμε ένα κοινωνικό, πολιτισμικό, παγκόσμιο, ίσως και διαγενεακό τραύμα. Επίσης χρειάζεται να εστιάσουμε την προσοχή μας στην μάλλον αυξανόμενη τάση ενδοοικογενειακών συγκρούσεων. Οι άνθρωποι Αναγκαζόμαστε να ζούμε μεγάλα χρονικά διαστήματα περιορισμένοι σε περιορισμένους χώρους.

Ενσυναίσθηση

Μέσω της ευελιξίας θα προσαρμοστούμε. Η οικοδόμηση μιας βάσης υγιούς αντιμετώπισης, η επαγρύπνηση για την αναγνώριση των παρενεργειών των πρόσφατων, αναγκαίων κοινωνικών αλλαγών καθώς και η συνεχής προσπάθεια διασύνδεσης με τις προσωπικές μας αξίες αλλά και μεταξύ μας είναι επιτακτική. Η δυνατότητα των ανθρώπων για ενσυναίσθηση και φροντίδα ειδικά σε δύσκολες περιόδους είναι σχεδόν απεριόριστη. Η υποστήριξη και διατήρηση του μέτρου της κοινωνικής απόστασης και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δε χρειάζεται και δε μπορεί να την αλλάξει.

Ενημέρωση και Πληροφόρηση

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

https://www.civilprotection.gr/el

Υπουργείο Υγείας

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/6652-odhgies-prostasias-apo-anapneystikh-loimwksh-apo-to-neo-koronaio

ΗΔΙΚΑ – Άυλη Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

https://www.e-syntagografisi.gr/e-rv/p

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – Περιφέρεια Ευρώπης

http://www.euro.who.int/en/home

https://www.youtube.com/channel/UC07-dOwgza1IguKA86jqxNA

Οδηγός του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για την τηλεργασία

https://www.sev.org.gr/Uploads/Documents/52761/SEV_Thlergasia%20(1B).pdf

Οδηγίες για φροντίδα ύποπτου κρούσματος στο σπίτι

https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/

ΕΦΕΤ – Μέτρα προφύλαξης  καταναλωτών και επιχειρήσεων σχετικά με τα τρόφιμα

https://www.efet.gr/index.php/el/enimerosi/anakoinoseis-ekdiloseis/anakoinoseis-cat/item/4905-enimerosi-katanaloton-kai-epixeiriseon-trofimon-o-neos-koronoios-sars-cov-2-ta-trofima-ta-metra-profylaksis

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία

Οδηγίες για το γενικό πληθυσμό

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/psyxiki_diaxeirisi.pdf

Οδηγίες για άτομα σε απομόνωση

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/odigos_apomonosi.pdf

Επικοινωνία

τηλ. 1135, για όσους θέλουν να πληροφορηθούν για τον κοροναϊό.

τηλ. ΕΟΔΥ  210-5212000, 210-5212054

Νοσοκομεία Αναφοράς

https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/6648-oristhkan-apo-ton-ypoyrgo-ygeias-ta-nosokomeia-anaforas-gia-ton-koronaio-se-olh-th-xwra

Νέα Νόρμα

Στην εποχή του Covid-19, δημιουργούμε νέα νόρμα, καινούριο «φυσιολογικό». Καθώς απομονωνόμαστε ως άτομα και οικογένειες, χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων μας για να συλλέξουμε πληροφορίες, να προγραμματίσουμε παρεμβάσεις και να καταστρώσουμε στρατηγικές για τη συνέχιση της εργασίας, της μάθησης, της κοινωνικοποίησης. Για να προασπίσουμε την ψυχική υγεία. Να συνεχίσουμε να αγαπάμε και να επιθυμούμε. Ίσως μέσω οθονών. Είναι αχαρτογράφητη περιοχή για πολλούς από εμάς και είναι η πρώτη φορά στη ζωή μας που η εντολή και η απαίτηση για κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ο κανόνας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ψυχιατρική

Την εποχή που η τελευταία πραγματική πανδημία σάρωνε την υδρόγειο η ψυχιατρική ξεπρόβαλε, στην ουσία μέσα από τα άσυλα και τις αποικίες των «ψυχοπαθών», προσεγγίζοντας την κοινότητα ως αναγνωρισμένη πλέον ιατρική ειδικότητα. Εκείνη την περίοδο δεν ήταν δυνατό αλλά και για τα επόμενα εκατό χρόνια η ψυχιατρική δεν εξέτασε σοβαρά, ούτε έθεσε επί τάπητος τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας που συνόδευαν οι εξάρσεις και οι πανδημίες των λοιμωδών νοσημάτων. Ο απόηχος τέτοιων πανδημιών και λοιμωδών εξάρσεων επιφυλάσσει σοβαρές συνέπειες, αλλά και νέες αποκτηθείσες επιστημονικές γνώσεις και ανοσία. Αντίθετα θα λέγαμε ότι το επακόλουθο μιας συναισθηματικού τύπου έξαρσης μας είναι επί το πλείστον η λήθη. Μία διαδικασία που χαράσσει τη μνήμη μιας νόσου στα ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά ταυτόχρονα τη διαγράφει από τη σκέψη μας, φαίνεται να είναι φυσική και να προάγει την αυτο-συντήρηση. Είναι επομένως κατανοητό ότι ο φόβος γύρω από μια σοβαρή μεταδοτική νόσο δεν μπορεί να γίνει ανεκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να εξοριστεί από το ατομικό και συλλογικό συνειδητό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.