G-XKBEQQ4X47

Ομαδική Θεραπεία

Ομαδική Θεραπεία

Ομαδική Θεραπεία

Εάν εξετάσουμε την ψυχοθεραπεία ως θεραπευτική λύση, έχουμε αρκετές επιλογές. Μία από αυτές τις επιλογές είναι η ομαδική θεραπεία. Η ομαδική θεραπεία μπορεί να είναι μια ιδανική επιλογή για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες μας. Έτσι μπορούμε να προβούμε σε θετικές αλλαγές στη ζωή μας.

Η ομαδική θεραπεία βασίζεται στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία. Αυτός ο τύπος θεραπείας ασχολείται κυρίως με τη συνθήκη του «εδώ και τώρα». Η ομάδα εξετάζει πώς το παρελθόν είναι σχετικό με το παρόν με την καθοδήγηση του θεραπευτή. Αντί να διερευνούμε την προσωπική μας ιστορία, η ομαδική θεραπεία μας κατευθύνει να συντονίζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας στη στιγμή, ιδιαίτερα στα συναισθήματα που μας «γεννούν» τα άλλα μέλη της ομάδας. Είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι, συνέχεια αισθανόμαστε για αυτούς με τους οποίους σχετιζόμαστε, είτε τους γνωρίζουμε είτε όχι.

Ισορροπία

Το ζητούμενο δεν είναι να αποτρέψει τον πόνο και τα προβλήματα στο μέλλον, αλλά να δημιουργήσει μια διευκολυντική ισορροπία έτσι ώστε το άτομο να γίνει ικανότερο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των απογοητεύσεων της ζωής.

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να είναι μέρος μιας ομάδας ή να βρουν ότι τους ταιριάζει καλύτερα από την ατομική θεραπεία. Μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε μόνοι στις εμπειρίες σας.

Η ομαδική θεραπεία περιλαμβάνει έναν ή δύο κατάλληλα εκπαιδευμένους ειδικούς ψυχικής υγείας που συντονίζουν μια ομάδα περίπου πέντε έως δέκα ατόμων. Συνήθως, οι ομάδες συναντώνται για ενενήντα λεπτά μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Είναι δυνατόν οι ομαδικές συνεδρίες να παρακολουθούνται παράλληλα με ατομικές συνεδρίες.

Πολλές ομάδες σχεδιάζονται για να στοχεύουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως την κατάθλιψη, την παχυσαρκία, τη διαταραχή πανικού, το κοινωνικό άγχος, τον χρόνιο πόνο ή την κατάχρηση ουσιών. Άλλες ομάδες εστιάζουν γενικότερα στη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων, βοηθώντας τους ανθρώπους να ασχοληθούν με διάφορα θέματα όπως ο θυμός, η συστολή, η μοναξιά και η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι ομάδες συχνά βοηθούν εκείνους που έχουν βιώσει απώλεια.

Οφέλη της Ομαδικής Θεραπείας

Η ομαδική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών δυσκολιών, όπως:

  • κατάθλιψη
  • αγχώδεις διαταραχές
  • δυσκολίες στις σχέσεις
  • μετα-τραυματικά συμπτώματα

Η συνάντηση μιας ομάδας ξένων μεταξύ τους ατόμων μπορεί να ακούγεται εκφοβιστική στην αρχή. Αλλά η ομαδική θεραπεία παρέχει οφέλη που η ατομική θεραπεία δεν μπορεί. Στην πραγματικότητα τα μέλη της ομάδας σχεδόν πάντα εκπλήσσονται από το πόσο ανταμείβονται από την εμπειρία της ομάδας.

 

Οι ομάδες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα δίκτυο υποστήριξης ή ένα «οικογενειακό συμβούλιο». Τα μέλη της ομάδας συχνά και αμοιβαία βοηθούν να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες ιδέες για τη βελτίωση μιας δύσκολης κατάστασης ή μιας πρόκλησης και να μας κρατήσουν σταθερά υπεύθυνους στην πορεία ζωής.

Η τακτική και περιοδική συζήτηση και ακρόαση από άλλους βοηθά επίσης να θέτουμε τα προβλήματά μας σε κατάλληλη και βοηθητική προοπτική. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ψυχική τους υγεία, αλλά λίγοι μιλούν ανοιχτά για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά. Πολλές φορές, μπορεί να νιώθουμε ότι είμαστε οι μόνοι που αγωνιζόμαστε – αλλά μάλλον δεν είμαστε. Μπορεί να είναι ανακούφιση να ακούμε άλλους να συζητούν τί περνούν και να συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε μόνοι.

Η ποικιλομορφία είναι ένα άλλο σημαντικό όφελος της ομαδικής θεραπείας. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και περιβάλλοντα και εξετάζουν τις καταστάσεις με διαφορετικούς τρόπους. Βλέποντας πώς οι άλλοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και κάνουν θετικές αλλαγές, μπορούμε να ανακαλύψουμε μια ολόκληρη σειρά στρατηγικών για την αντιμετώπιση των δικών μας ανησυχιών.

Κάτι περισσότερο από υποστήριξη

Ενώ τα μέλη της ομάδας αποτελούν πολύτιμη πηγή υποστήριξης, οι συνεδρίες ομαδικής θεραπείας προσφέρουν οφέλη πέρα ​​από τις ανεπίσημες ομάδες αυτοβοήθειας και υποστήριξης. Οι συνεδρίες ομαδικής θεραπείας καθοδηγούνται από έναν ή περισσότερους ειδικούς με εξειδικευμένη κατάρτιση, οι οποίοι οδηγούν με συναισθηματική ασφάλεια τα μέλη της ομάδας στη διαχείριση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Σχηματικά:

  • Η ομάδα επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στις σχέσεις.
  • Οι ομαδικοί θεραπευτές αναλαμβάνουν δράση στη διαχείριση κοινωνικών προβλημάτων.
  • Τα μέλη της ομάδας δημιουργούν το χώρο για να μάθουν και να εξασκήσουν αποτελεσματικότερους τρόπους επικοινωνίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.