G-XKBEQQ4X47

Κουκκίδες

Georges-Pierre Seurat

Ένας δρόμος που διασυνδέει τις εσωτερικές μας «κουκκίδες» μεταξύ τους αλλά και με τις κουκκίδες του Άλλου. Η ικανότητα του ατόμου να παραμένει σε επαφή με την πραγματικότητα είναι ανάλογη με την ικανότητά του να εγκαταλείπει την ιδέα της μόνιμης κατοχής του αγαπημένου αντικειμένου. Από τη στιγμή του απογαλακτισμού μας, καλούμαστε να παραιτηθούμε από την κατοχή πτυχών του εξωτερικού κόσμου, για τις οποίες έχουμε, ούτως ή άλλως, περιορισμένο ή καθόλου έλεγχο. Μια τέτοια παραίτηση, απότοκο της ματαίωσης της βαθύτερης επιθυμίας και προσδοκίας μας, μπορεί, εάν ο φθόνος μας το επιτρέψει, να εγκαταστήσει αυτό που χάνουμε στον εξωτερικό κόσμο,  στον εσωτερικό μας, τον ψυχικό.

Ερώτημα

Στον πυρήνα μιας υπαρξιακής διαπραγμάτευσης υπάρχει το αιώνιο ερώτημα «η αγάπη είναι συμβατή με τη γνώση;» (R.Britton, 1985). Με τη γνώση της απόστασης που μας χωρίζει από το ερωτικό μας αντικείμενο. Με τη γνώση του αποκλεισμού που μας προκαλούν οι σχέσεις των αντικειμένων του πόθου μας με Άλλους. Όταν οι αμφιβολίες μας στο συγκεκριμένο πεδίο υπερέχουν της πίστης και της εμπιστοσύνης, συνήθως καταφεύγουμε στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, μεταξύ των οποίων προτιμάται συχνά η φαντασίωση του ότι αποτελούμε το μονάκριβο και εκλεκτό αλλά ταυτόχρονα και αφανή και κρυφό αγαπημένο.

Κουκκίδες

Ίσως φωτίζεται έτσι ένα μονοπάτι που οδηγεί στην έμπνευση και τη δημιουργικότητα. Ένας δρόμος που διασυνδέει τις εσωτερικές μας «κουκκίδες» μεταξύ τους αλλά και με τις κουκκίδες του Άλλου. Αποτελεί προαπαιτούμενο μιας δημιουργικότητας να νιώθω ότι είμαι μοναδικός αλλά όχι ο μόνος. Ότι για το αντικείμενο του πόθου μου, και κατά πάσα πιθανότητα κι εκείνο για μένα, αποτελώ παράλληλη σχέση. Κι όσο κι αν φαίνεται αδιαμφισβήτητα λογικό το παραπάνω, έλκει πόνο και θλίψη σχεδόν αβάστακτο. Μάλλον όμως είναι η μαγιά της δημιουργίας, σε οποιοδήποτε επίπεδο. Ένα είδος δυνατότητας να συνδέω και να συνδέομαι με τους άλλους, είτε είναι φίλοι, εραστές, παιδιά, αναγνώστες, κριτικοί, οπαδοί, κοινό.

Ποίημα

Σε καλλιτεχνικό επίπεδο προκειμένου να αποτυπώσω γραπτώς στο χαρτί (ως ποίημα, μυθιστόρημα, νουβέλα κτλ)  μια οποιαδήποτε παρατεταμένη διεργασία δημιουργικής συμβολοποίησης, είναι απαραίτητο να εμπιστευτώ και να είμαι σε θέση να απολαμβάνω τη χαρά της διασύνδεσης. Ο καλλιτέχνης μάλλον συζευγνύει, αυτό που νιώθει και «κουβαλάει» μέσα του με αυτό που νιώθουν και περιφέρουν οι αναγνώστες ή το κοινό του.

Αποκλεισμός

Αυτό μάλλον αποτελεί τη μια πλευρά του καλλιτέχνη, του δημιουργού ή ενός ιδιαίτερου σχετίζεσθαι που κάποιοι διαθέτουν. Η άλλη αφορά στη δυνατότητα από ψυχικής πλευράς να εμπιστευόμαστε και να απολαμβάνουμε τη δημιουργική διασύνδεση των άλλων, χωρίς την παρουσία μας. Κατά κάποιο τρόπο να είμαι παρών, ως ένα είδος ηδονοβλεψία, στη «σύζευξη» των άλλων. Είτε ρεαλιστικά, είτε νοητά. Είτε σωματικά, είτε ψυχικά. Να αισθάνομαι και να είμαι σε θέση να επιτρέπω τον «αποκλεισμό» μου από τη σχέση. Νιώθοντας και γνωρίζοντας τη μοναδικότητά μου σε σχέση με αυτούς που με αποκλείουν συνδεόμενοι.

Πόθος

Είναι απλώς ευσεβής πόθος να ελπίζουμε ότι ο αποκλεισμός από μια σχέση οδηγεί μόνο σε ανάδυση της μοναδικότητας και σε συναισθήματα ευγενή, για αυτούς που μας έδωσαν αυτήν τη εμπειρία ζωής. Ακόμη κι αν μας χαρίσει παγκόσμια καλλιτεχνική αναγνώριση. Η παρατήρηση της διασύνδεσης των Άλλων με κόστος το δικό μας αποκλεισμό αποτελεί ανεξάντλητη πηγή τόσο έμπνευσης και δημιουργικότητας, όσο και ζήλιας και φθόνου. Ταυτόχρονα τον ίδιο τον αποκλεισμό μπορούμε και να τον επιτρέψουμε, θέλοντας και μη, όσο και να μην τον επιτρέψουμε με πράξεις ανταπόδοσης και ίσως εκδίκησης.  

Διάσχιση

Επιστρατεύεται μια ανθρώπινη ουσία ιδιαίτερης τάξης. Που, υπό μια οπτική μπορεί να φαντάζει «άρρωστη». Μια κατάσταση όπου απαιτείται διαχωρισμός, ή διάσχιση, προκειμένου να συνεχίσουμε να δημιουργούμε. Ως καλλιτέχνες ή ως όντα που συνειδητά ή ασύνειδα είμαστε καταδικασμένα να το κάνουμε. Αληθωρίζοντας μεταξύ της παρατήρησης και του βιώματος, προσπαθώντας να κρατήσουμε αυτά τα δύο σε απόσταση. Να είμαι παρών στη συνθήκη που μου δημιουργεί αμφιλεγόμενα συναισθήματα, αναγνωρίζοντας ότι αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μοναδικότητας της δημιουργικής μου έκφρασης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.