Διαδικτυακές Συνεδρίες Πρόληψης

Διαδικτυακές Συνεδρίες Πρόληψης

Ψυχική Ανθεκτικότητα και Προσαρμογή

Οι Διαδικτυακές Συνεδρίες Πρόληψης σκοπό έχουν τη δημιουργία διαδικτυακού τόπου πρόληψης και υποστήριξης σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, που θα υποκαταστήσει την παροχή αντίστοιχης πρόσωπο με πρόσωπο υπηρεσίας. Δεν αποκλείει ανθρώπους που αναζητούν θεραπεία. Απευθύνεται ωστόσο κυρίως σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν από κοινού σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες. Τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Χρόνος-Ικανότητα

 Δεν είναι απαραίτητη για λόγους πρόληψης ή θεραπείας η αυτοπρόσωπη παρουσία. Η αξία και η βαρύτητα βρίσκεται στη δυναμική της διασύνδεσης, της επικοινωνίας της ανταλλαγής του λόγου μεταξύ ανθρώπων και θεραπευτή. Πρωταρχική δύναμη της θεραπείας είναι η σχέση μεταξύ σας και του θεραπευτή σας. Αυτό απαιτεί χρόνο και ικανότητα.

Ψυχοθεραπεία

Οι διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης, αλλά και ψυχοθεραπείας ξεπερνούν εύκολα δυσκολίες αποστάσεων και μετακίνησης, διατήρησης ανωνυμίας, αλλά και οικονομικού κόστους. Προϋπήρχαν των διαδικτυακών ομάδων θεραπείας. Μελέτες από το 2009  έχουν επιβεβαιώσει την θετική συνεισφορά των ομάδων υποστήριξης, στη ψυχική υγεία και υγιεινή. Όπως άλλωστε και των ομάδων θεραπείας σε σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας (κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές κ.τ.λ.)

Νέοι τρόποι διασύνδεσης

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται καν οικονομική επιβάρυνση για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Ένα απλό «έξυπνο τηλέφωνο» (smartphone) με δυνατότητα λήψης βίντεο και σύνδεσης στο διαδίκτυο, καθώς και ένας λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποτελεί τις μόνες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις συνεδρίες.  Τα τελευταία χρόνια όλοι μας έχουμε εντρυφήσει στους νέους τρόπους σύνδεσης και διασύνδεσης είτε επαγγελματικά, είτε σε προσωπικό επίπεδο.

Ιδιωτικότητα

Σε θεραπευτικό επίπεδο υπάρχει μεγάλη εμπειρία από on line sessions.  Οι περισσότεροι εκπλήσσονται ευχάριστα και μετά από μια μικρή σχετικά περίοδο προσαρμογής στο «νέο τρόπο» αισθάνονται άνετα, «φυσιολογικά»,  σχεδόν στο ίδιο δωμάτιο με το θεραπευτή ή το συντονιστή της ομάδας. Άλλωστε σε αντιστοιχία με το θεραπευτικό χώρο και χρόνο της συνεδρίας με φυσική παρουσία θα πρέπει επίσης και μέσω διαδικτύου, στο χώρο που θα βρίσκεστε να δημιουργήσετε τον «ιδιωτικό σας χώρο», πιθανώς μέσα στο σπίτι σας, που θα εξασφαλίζει την ιδιωτικότητά σας , την ησυχία  και την απρόσκοπτη λεκτική επικοινωνία. 

Βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας οι Ομαδικές Διαδικτυακές Συνεδρίες Πρόληψης ή/και Θεραπείας αφορούν :

Ομάδες ανθρώπων που ταξιδεύουν συχνά, συνήθως για επαγγελματικούς λόγους, π.Χ. στελέχη επιχειρήσεων, ή που δυσκολεύονται να μετακινηθούν, π.Χ. νέες μητέρες. 

Άνθρωποι ή/και ομάδες ανθρώπων που ζουν/εργάζονται στο εξωτερικό, μακριά από χώρα της μητρικής τους γλώσσας. Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να επωφεληθούν από συνεδρίες στα Ελληνικά, μένοντας σε επαφή με οικεία πολιτισμικά πρότυπα. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να συνομιλούμε και να μοιραζόμαστε εμπειρίες με ανθρώπους που «νιώθουν» τί τους λέμε.

Αυτοί που ζουν σε περιοχές της Ελλάδας όπου δεν υπάρχουν Ψυχίατροι- Ψυχοθεραπευτές, Ομαδικοί Ψυχοθεραπευτές.  

Προσφάτως, άνθρωποι που θέλουν να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη και  θεραπεία κατά τη διάρκεια πανδημίας. Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν αναγκαστικά την πολιτική της εργασίας από το σπίτι. Συνεπώς άνθρωποι μέχρι τώρα πολυάσχολοι βρίσκουν περισσότερο χρόνο να θέσουν σε προτεραιότητα την ψυχική τους ευεξία. Οι διαδικτυακές συνεδρίες μας βοηθούν να μένουμε συνδεδεμένοι, να αποκτήσουμε δεξιότητες, ως πρόληψη σε αγχώδεις, δυσάρεστες καταστάσεις που σχετίζονται με την πρόσφατη πανδημία και την επιβεβλημένη κοινωνική αποστασιοποίηση, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα και τη θεραπευτική συνδρομή.

Ομαδικές και Ατομικές Διαδικτυακές Συνεδρίες Πρόληψης/ Θεραπείας

Πληροφορίες

Για πληροφορίες:

Στο 2410538693, 6983516961

ή στο dkaramanavis@gmail.com,

ή στο newsletter στην ιστοσελίδα  https://psychiatrylarisa.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.