G-XKBEQQ4X47

Έλξη

Έλξη

Η σεξουαλική ή άλλη έλξη που νοιώθουμε όταν αντικρίζουμε το ανθρώπινο κορμί, δεν είναι αγάπη. Είναι γοητεία, θέλγητρο και με αρκετή επιθυμία και φαντασία, αυτό το ανθρώπινο σώμα θα μπορούσε να γίνει ένα ον ολοκληρωμένο, που μπορεί να θέλουμε να αγαπήσουμε. Μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουμε να αγαπήσουμε, με βάση την ελπίδα ότι το ον που φανταζόμαστε θα έρθει στην πραγματικότητά μας. Δεν αγαπάμε καν, μάλλον αγαπάμε μια ιδέα μιας φαντασιωσικής πιθανής εκδοχής του άλλου. Δεν βλέπουμε καν τον άλλον, εάν αυτό που βλέπουμε στην ουσία είναι ένα διαφορετικό ον από ό, τι είναι πραγματικά. Σπάνια ο άλλος γίνεται το πρόσωπο που επιθυμούμε να είναι. Κάθε άνθρωπος είναι ανοιχτό πεδίο δυνατοτήτων.

Εξελίξεις

Υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές εξελίξεις, που μπορούμε να είμαστε σχετικά σίγουροι -για αυτόν που αγαπάμε- μόνο στο παρόν της σχέσης. Η αγάπη εξελίσσεται μαζί με τον άλλον. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ότι δε θα αγαπάμε πλέον τον αγαπημένο στο μέλλον. Συνήθως δεν το ομολογούμε, επειδή επιθυμούμε να πιστεύουμε ότι εάν αγαπούμε κάποιον βαθιά κι αληθινά, θα συνεχίσουμε να τον αγαπούμε ανεξάρτητα από το ποιός θα γίνει ή σε τί θα εξελιχθεί. Η πιθανότητα ότι ο άλλος θα γίνει κάποιος που δεν μπορούμε πλέον να αγαπάμε, πάντα υπάρχει.

Δέσμευση

Η αφοσίωση κι η δέσμευση μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους μαζί, και συνήθως όχι λόγω αγάπης. Πολλές φορές το «Σ’αγαπώ» σημαίνει «Είμαι αφοσιωμένος». Βέβαια η δέσμευση δε μετατρέπει την αγάπη σε αχρείαστη. Οι άνθρωποι θέλουν κάτι περισσότερο από μια συμβατική υποχρέωση, περισσότερο από μια ψύχραιμη πίστη ή επιχειρηματική συναλλαγή.

Αγάπη

Φαίνεται ευκολότερο να διατηρηθεί η μακροχρόνια αγάπη παρά η μακροχρόνια λαγνεία κι ο πόθος. Είναι μάλλον δύσκολο η σεξουαλική επιθυμία να υπομείνει τις μακροχρόνιες σχέσεις. Τα συναισθήματα εξοικείωσης κι εξάρτησης τείνουν να είναι αντιερωτικά. O ρομαντισμός- σεξουαλική επιθυμία τροφοδοτείται συνήθως από το καινοτόμο, το εφήμερο, το μυστηριώδες και την προσμονή της κατάκτησης. Ακόμη και η πιο έντονα παθιασμένη επιθυμία για σχετικά άγνωστους συντρόφους αποτελεί έναν πολύ μικρό συναισθηματικό κίνδυνο, επειδή αυτοί οι σχετικοί ξένοι δεν είναι αντικείμενα εξάρτησής μας ή της συναισθηματικής μας προσκόλλησης.

Βίωμα

Το ταυτόχρονο βίωμα της έντονης σεξουαλικής επιθυμίας και της αγάπης και εξάρτησης προς το ίδιο πρόσωπο, αποτελεί μάλλον έναν δυσανάλογο συναισθηματικό κίνδυνο που ελάχιστοι τελικά τολμούν να πάρουν. Ο πιθανός εξευτελισμός και η απώλεια κατά την εκδήλωση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας προς το ίδιο πρόσωπο με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε συμβιβαστική αποσύνδεση αυτών των δύο συναισθηματικών καταστάσεων (S.Mitchell , 2003). Πολλά από αυτά που ονομάζουμε  ρομαντική διάθεση ή «κεραυνοβόλο έρωτα» αναφέρονται στην ερωτική επιθυμία κατάκτησης ενός νέου εραστή. Αυτό βοηθά ώστε οι σεξουαλικές απιστίες ή το σεξ χωρίς σχέση να είναι εξαιρετικά επιθυμητές. Ακόμη κι όταν δεν τις πραγματοποιούμε, τέτοιες επιθυμίες καταναλώνουν συχνά πολύ χώρο και χρόνο στη φαντασιωσική μας ζωή.

Σεξ

Μάλλον για τους περισσότερους ανθρώπους, το βέλτιστα συναρπαστικό σεξ είναι συνώνυμο με το σχετικά ανώνυμο σεξ. Οι περισσότερες μακροχρόνιες σχέσεις τροφοδοτούνται από αγάπη που δε σχετίζεται τόσο με τον έρωτα και τη ρομαντική διάθεση, αλλά με συναισθήματα προσκόλλησης, φιλία, κοινά ενδιαφέροντα, κι εξάρτηση. Οι τέχνες –ειδικά η Αμερικανικής προέλευσης ρομαντική μυθοπλασία, λογοτεχνία, κινηματογράφος- παραπλανούν όταν εξισώνουν την ωμή σεξουαλική έλξη με την πραγματική αγάπη. Φαίνεται να βοηθά την μακροχρόνια αγαπημένη σχέση να φαίνεται πιο συναπαρπαστική.  

S.Weil

Η S.Weil υποστηρίζει ότι η αγάπη προς ένα φαντασιωσικό ον είναι χειρότερη από το θάνατο. Σκοτώνουμε πραγματικά αυτόν που επιμένουμε να αγαπούμε, όπως εμείς με τη φαντασία μας επιθυμούμε. Προσπαθώντας να τον «χωρέσουμε» εκεί που θέλουμε, συνεχίζοντας να τον «βλέπουμε» ως κάτι που δεν είναι ή ως αυτό που κάποτε ήταν ή ως αυτό που ελπίζουμε να γίνει. Υπάρχει ένας απαράδεκτος κι ανοίκειος ψυχικός πόνος όταν επιτρέπουμε -συνειδητά ή ασύνειδα- να ιδωθούμε μόνο μέσω της ανακριβούς φαντασίωσης του ανθρώπου που θα έπρεπε να μας γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.