Η Ψυχανάλυση σήμερα

Η Ψυχανάλυση σήμερα

 

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΛΑΡΙΣΑ

 

Εξακολουθεί η ψυχανάλυση να είναι σημαντική σήμερα;

Όταν ακούμε τη λέξη «ψυχολογία» συνήθως αυτό που μας έρχεται στο νου είναι ο Σίγκμουντ Φρόιντ και η ψυχανάλυση. Η ψυχανάλυση, τόσο ως θεραπευτικό μέσο όσο και ως θεωρητική άποψη και θέση ζωής, σίγουρα έχει αφήσει το σημάδι της στην ψυχολογία.

Οι περισσότεροι ειδικοί του χώρου της ψυχικής υγείας επιλέγουν σήμερα μια πιο μικτή και ίσως πιο ετερόκλητη προσέγγιση στο θεραπευτικό τομέα της ψυχολογίας.

Στην πραγματικότητα, νομίζω, ότι οι περισσότεροι σύγχρονοι ειδικοί βλέπουν την ψυχανάλυση με σκεπτικισμό. Κάποιοι μάλιστα αισθάνονται απογοήτευση για τη σχολή της σκέψης του Φρόιντ. Άραγε στη σύγχρονη θεώρηση της ανθρώπινης ψυχολογίας, όπου κυριαρχεί η έμφαση στις γνωστικές διαδικασίες, στη νευροεπιστήμη και στην βιοψυχολογία, υπάρχει ακόμα χώρος για την ψυχανάλυση;

Υπάρχουν κάποιες πρόσφατες αναφορές σχετικά με τη γενικότερη «παρακμή» της παραδοσιακής ψυχανάλυσης:

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από την American Psychoanalytic Association διαπιστώθηκε  ότι οι ψυχιατρικές κλινικές και τα ψυχολογικά τμήματα συνήθως αντιμετωπίζουν την ψυχανάλυση καθαρά ως ιστορικό έργο τέχνης, και την τοποθετούν πιο κοντά σε συνέχεια και συναφεια με την τέχνη, τη λογοτεχνία, την ιστορία και άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες.

Μια από τις αιτίες πιθανότατα σχετίζεται με την αποτυχία της ψυχανάλυσης να πιστοποιήσει  την εγκυρότητα της θεραπευτικής της προσέγγισης αλλά και την αποτυχία να τεκμηριώσει το κλινικό έργο με απτές επιστημονικές και στατιστικά επαρκείς μελέτες και αποδεικτικά στοιχεία.

Από την άλλη υπάρχουν μετα- αναλύσεις μελετών που διαπιστώνουν την αποτελεματικότητα της ψυχανάλυσης και της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας ως εξίσου αποτελεσματική με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι η ψυχανάλυση μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης, των αγχωδών διαταραχών και της διαταραχής πανικού.

Μια άλλη δυσκολία και ίσως αιτία αφορά στο ότι  η ψυχανάλυση είναι μια μακροπρόθεσμη θεραπευτική πρόταση. Ζούμε σε εποχή που οι άνθρωποι αναζητούν γρήγορα αποτελέσματα και προσεγγίσεις που δίνουν αποτελέσματα σε ημέρες, εβδομάδες ή μήνες και μάλιστα χωρίς σοβαρές θεραπευτικές δεσμεύσεις- η ψυχανάλυση και η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία συνήθως αφορά στη σχέση ενός πελάτη και ενός αναλυτή που διερευνούν θέματα σε μια διάρκεια ετών.

Χρησιμοποιώντας τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την κλινικά τεκμηριωμένη θεραπεία, η παραδοσιακή ψυχανάλυση από μόνη της μάλλον δεν αποτελεί  μέθοδο θεραπείας για τη μεγάλη πλειοψηφία των ψυχολογικών διαταραχών. Ωστόσο, η απόρριψη της συνεισφοράς του Freud ως άσχεττη με την ψυχολογία, κατά τη γνώμη μου αποτελεί υπεραπλούστευση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.