Ψυχανάλυση Τότε και Τώρα

Ψυχανάλυση Τότε και Τώρα

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΛΑΡΙΣΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ψυχανάλυση Τότε και Τώρα

Κάποιες από τις ιδέες του Φρόιντ μπορεί να μην έχουν μεγάλη αξία σήμερα στον Ψυχαναλυτική θεωρία και στην ψυχανάλυση γενικότερα. Αλλά αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι το έργο του δεν έχει αξία. Η σκέψη του ήταν ότι η ψυχική ασθένεια είναι θεραπεύσιμη. Καθώς και ότι η ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να έρθει μέσω του ψυχοθεραπευτικού λόγου και της ομιλίας. Η προσέγγισή του ήταν μια επαναστατική αντίληψη. Άφησε δε το σημάδι της στην αντιμετώπιση και διαχείριση του ασθενή και της νόσου.

Άλλωστε και η έρευνα υποστήριξε τουλάχιστον μερικές από τις αρχικές ιδέες του Freud. Πρόσφατες ανασκοπήσεις στον τομέα των νευροεπιστημών επιβεβαιώνουν με εργαστηριακές μελέτες πολλές από τις αρχικές παρατηρήσεις του Freud. Κυρίως τη διάχυτη επίδραση των μη συνειδητών διεργασιών στη συμπεριφορά καθώς και την οργάνωση των συναισθημάτων και της σκέψης.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Sigmund Freud ήταν «προϊόν»  της εποχής του. Ενώ ήταν γνωστός για τις συχνά μεγάλες θεωρίες του (που θεωρούνταν ιδιαίτερα συγκλονιστικές κατά τη διάρκεια της βικτοριανής περιόδου), η άποψή του για τον κόσμο χρωματίστηκε από την εποχή που ζούσε. Ποια πορεία θα ακολουθούσε η ψυχανάλυση σήμερα αν ο Φρόιντ ήταν ζωντανός στην εποχή μας; Άραγε ποιά θα ήταν η επίδραση των ιδεών του στον τομέα της Ψυχιατρικής, της Νευρολογίας και των νευροεπιστημών γενικότερα;  Ή πώς θα διαμορφωνόταν η ίδια η Ψυχανάλυση και η Ψυχοθεραπεία αν ο Freud ήταν «προϊόν» της εποχής μας;

Μάλλον θα ενδιαφερόταν έντονα για νέες γνώσεις σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όπως το πώς αναπτύσσονται τα νευρωνικά δίκτυα σε σχέση με την ποιότητα των πρώιμων σχέσεων. Επίσης τη θέση συγκεκριμένων ικανοτήτων με λειτουργικές σαρώσεις, τη μοριακή γενετική και την σχέση γονιδιώματος και συμπεριφοράς και δεν θα είχε εγκαταλείψει το αγαπημένο έργο του για μια επιστημονική ψυχολογία.

. Ως τέτοια, αυτή η προοπτική αναφέρεται στις δυναμικές των προσωπικοτήτων μας, των οποίων οι κινήσεις μετατόπισης αποτελούν βασικό υπόβαθρο της παρατηρήσιμης συμπεριφοράς μας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.