Θεραπεία ζεύγους

Θεραπεία ζεύγους

Θεραπεία Ζεύγους

Οι σχέσεις πολλές φορές εξουθενώνουν τους ανθρώπους και συχνά βοηθούνται από τη θεραπεία ζεύγους ή από κάποιο σύμβουλο γάμου. Η απιστία και ο φόβος της αποκάλυψης μιας παράλληλης, εξωσυζυγικής ή γενικότερα μιας «παράνομης», «απρεπούς» σχέσης, που μπορεί να οδηγήσει σε σύμβουλο γάμου, συχνά προκαλεί σύγχυση, αποπροσανατολισμό και συναισθηματική φόρτιση στους εμπλεκόμενους, στους παρευρισκόμενους, στους παρατηρητές της σχέσης ακόμη και στους θεραπευτές ζεύγους. Οι πολιτισμικοί και ψυχοθεραπευτικοί μύθοι γύρω  από την απιστία, τις αιτίες της και τη θεραπευτική της προσέγγιση, επιτείνουν περισσότερο την κατάσταση. Και κατά μια έννοια φαίνεται να είναι αδιανόητο το ότι κάτι τόσο κοινό, όπως η απιστία, αποτελεί και πεδίο παρεξηγήσεων. 

Απιστία

Διάφορες μελέτες κατά καιρούς υποστηρίζουν ότι περίπου 30% των ανδρών και 20% των γυναικών έχουν παραδεχθεί εξωσυζυγικές σεξουαλικές σχέσεις. Και προβλέπουν ότι εάν οι σχέσεις αυτές είχαν τυχαία κατανομή στα άτομα, κατά τη διάρκεια των γάμων, τότε περίπου οι μισοί άνδρες σύζυγοι και το ένα τρίτο των γυναικών συζύγων ενδεχομένως θα απιστούσαν. Ούτως ή άλλως όμως είναι σίγουρο ότι η απιστία δεν αποτελεί τη νόρμα. Η πλειοψηφία των γυναικών καθώς και η πλειοψηφία των ανδρών παραμένουν πιστοί. 

Συμβουλευτική γάμου

Οι παράλληλες σχέσεις έχουν ως αποτέλεσμα επώδυνες και απροσδόκητες συνέπειες. Η απιστία είναι η πιο συνήθης από τις αιτίες διαζυγίου. Στη συμβουλευτική γάμου και τη θεραπεία ζεύγους αποδεικνύεται ότι ελάχιστοι γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο χωρίς κάποιος να απιστήσει. Και συνήθως δεν είναι η αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης που διαλύει το γάμο. Οι γάμοι που συνήθως καταλήγουν σε διαζύγιο μετά το τέλος της παράλληλης σχέσης είναι αυτοί που ο/η άπιστος σύζυγος προσπάθησε να κρατήσει τη σχέση κρυφή κατά τη διάρκεια της «οικιακής αναταραχής». Μάλλον δεν είναι η αιτία αλλά οι εξωσυζυγικές-παράλληλες σχέσεις αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση του διαζυγίου.

Απιστία

Το σήμα κατατεθέν της απιστίας δεν είναι το σεξ αλλά η μυστικότητα. Η απιστία ορίζεται καλύτερα ως η προδοσία της συμφωνίας του ζεύγους σχετικά με σεξουαλικές και ρομαντικές αναζητήσεις εκτός του γάμου ή της σχέσης συμβίωσης. Η απιστία μπορεί να αφορά σε δραστηριότητες, διασυνδέσεις, έλξεις, φωτογραφίες, μηνύματα στο messenger κ.τ.λ.. Τα εξατομικευμένα όρια του ζεύγους επηρεάζονται από τις οικογένειες καταγωγής, τους συνομηλίκους, το πολιτισμικό επίπεδο και τις αναπτυξιακές προσδοκίες. Τα όρια δεν είναι πάντα ξεκάθαρα. «Εάν δεν γνωρίζεις αν αυτό που κάνεις συνιστά απιστία ή όχι, ρώτα το σύζυγό σου»  (Ruszczynski, 1993)

Εμπιστοσύνη

Δεν είναι εύκολο να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη. Είναι ίσως το πιο δύσκολο από όσα θα χρειαστεί να επιφορτιστεί ένα ζευγάρι στον κοινό του βίο. Οι σύζυγοι θα πρέπει να αναστείλουν τη δυσπιστία τους για το ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και ότι θα υπάρξει εμπιστοσύνη και κοινή ευτυχία. Αυτή η διαδικασία απαιτεί ισχυρή δέσμευση και από τους δύο. Συχνά απαιτείται και βοήθεια από κάποιον θεραπευτή ζεύγους ή σύμβουλο γάμου, που θα αναδείξει την ελπίδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.