Κατάθλιψη – Ο μηχανισμός της Απόγνωσης

Κατάθλιψη – Ο μηχανισμός της Απόγνωσης

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Η Κατάθλιψη είναι το ψεγάδι της Αγάπης.  Η ικανότητα να αγαπάμε συνδέεται άρρηκτα με την απόγνωση της απώλειας.  Εκφυλίζει την αντίληψη του εαυτού και ρίχνει τη σκιά της στη δυνατότητα να χαρίζουμε και να λαμβάνουμε στοργή. Δρα διαλυτικά στις σχέσεις με τους άλλους αλλά και στην ικανότητα να ζούμε ειρηνικά με τον εαυτό μας. Η Αγάπη αμβλύνει τις σκέψεις και το νου και τον «προστατεύει» από τον εαυτό μας. Η ψυχοθεραπεία και μέχρις ενός σημείου η φαρμακευτική αγωγή ενισχύουν αυτή την «προστατευτική» δράση, επιτρέποντάς μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Γι’ αυτό έχουν αποτέλεσμα.

Διάθεση

Όταν έχουμε καλή διάθεση, κάποιοι από εμάς αγαπάμε τους Εαυτούς μας, άλλοι αγαπάμε τους Άλλους, άλλοι τη δουλειά τους, άλλοι το Θεό. Αυτός ο Πόθος τροφοδοτεί τις επιδιώξεις μας, δίνει σκοπό στη ζωή μας, ωθεί προς την αντίθετη πλευρά της Κατάθλιψης.  Στην Κατάθλιψη κυριαρχεί η αίσθηση του ασήμαντου και του μηδαμινού.

Πόνος

Η Ζωή είναι γεμάτη στεναχώριες και πόνους. Δεν έχει σημασία τί θα κάνουμε, στο τέλος όλοι θα πεθάνουμε. Το σώμα μας είναι ανεξάρτητο, αυτόνομο και πεπερασμένο. Ο χρόνος κυλάει και ότι υπήρξε δε θα ξαναϋπάρξει. Ο Πόνος είναι το πρώτο βίωμα της ανημπόριας μας, από τη στιγμή που ερχόμαστε στη ζωή. Θυμώνουμε που ο Κόσμος και η ζωή, μας «κλέβει» από την κοιλιά της μάνας μας και όταν ο θυμός ξεθωριάσει, τον αντικαθιστά η αναστάτωση και η απελπισία.

Θλίψη

Από την άλλη, στους καιρούς μας κυριαρχούν τα «αναλγητικά», οι συνθήκες που μπορούν να μας καταπραΰνουν. Ίσως είναι πλέον πιο εύκολο να αποφασίζουν, όσοι μπορούν τουλάχιστον, τί να νιώσουν και τί όχι. Παρόλο τον ενθουσιασμό για τις ευεργετικές επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών και των φαρμάκων γενικότερα η κατάθλιψη δε μπορεί να εξαλειφθεί. Τουλάχιστον όσο είμαστε όντα που έχουν επίγνωση και κατά το δυνατόν συνείδηση του εσωτερικού και του εξωτερικού μας κόσμου. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να συγκρατηθεί, να εμπεριεχθεί. Αυτό είναι που προσπαθούμε να επιτύχουμε σε όλες τις σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Κατάθλιψη

Θλίψη είναι η Κατάθλιψη ανάλογη των περιστάσεων. Κατάθλιψη είναι Θλίψη δυσανάλογη των περιστάσεων.Η Θλίψη όταν υποχωρεί μας αφήνει πιο δυνατούς, με πιο καθαρή σκέψη και ίσως με βαθύτερη αντίληψη του Εαυτού και του Άλλου. Η Κατάθλιψη μας αφήνει συγκλονισμένους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.